En lång historia

Synden

i Mölle

1910

Bernard & Alida

Bernhard Bengtsson jobbade under 1910-talet som sjöman och fiskare i Mölle. När han efter första världskriget gick i land och gifte sig med Alida Nilsson från Munka-Ljungby startade han en taxirörelse. Makarna gjorde den enkla trävillan på Norra Strandvägen 52 till högkvarter. Efter några år kompletterades taxibolaget med en pensionatsverksamhet. Mölle på den tiden var nordvästra Europas Mallorca med en turistström av samma dignitet. En ny skylt kom alltså upp på balkongräcket: ”Bengtssons pensionat”. Efter några år bytte de namn till ”Strandpensionatet”. Under 1920-talet hade de fullt upp med sitt livsverk, fick två barn, Nils och Birgit och den gamla träfastigheten fick en rejäl funkistillbyggnad och växte ut till ett strandhotell.

1930

Hungriga danskar

Strandpensionatet fylldes av svenska, danska och tyska gäster. ”Erstklassiges pensionat, schön gelegen in Norra Strandvägen”, skrev ägarna i en tysk reklamfolder. I annonser i danska Politiken lyfte de fram ”utsikten över hav och berg”. Alida beklagade sig dock över de danska gästerna eftersom hon tyckte att de åt så väldigt mycket av husmanskosten och smörgåsbordet. 1938 byggdes Strandpensionatet ut igen. Under andra världskriget tog Bernhard och Alida hand om flera judiska gäster från Tyskland som flytt till Sverige. Efter krigsslutet fördubblades antalet rum när de köpte Villa Steendalen, ett hus i grannskapet som blev hotellannex. ”Min svärmor döpte om huset till Soldalen. Hon tyckte Steendalen lät så sorgligt”, har svärdottern Karin Bengtsson berättat.

1950

God miljö & omvårdnad

Dottern Birgit hade ärvt mammas affärssinne. På 1950-talet tog ”Bibban” Bengtsson över pensionatet och drev det vidare med fortsatt satsning på god mat och rejäla smörgåsbord. Slutet för Strandpensionatet kom 1967 när Birgit Bengtsson avled vid fyrtio års ålder. Pensionatet lades ner och hotellfastigheten såldes. De nya ägarna Malte och Margit Weister från Jonstorp byggde 1973-74 om hotellet till konvalescenshem och bytte namn till ”Strandgården”. De hade elva vårdplatser och satsade på god miljö och omvårdnad. Makarna Weister drev Strandgården till hösten 1993. Då såldes Strandgården till Rose-Marie Öhrstedt. Hon drev Strandgården vidare som rehabiliteringshem men efter tio års verksamhet beslöt Rose-Marie att satsa på pensionatsverksamhet.

IDAG

Att vara i nuet & i dået

Idag drivs pensionatet av oss, Tina och Christer Paulsson. Vi älskar hämningslöst Mölles historia och såklart även Pensionat Strandgårdens och hävdar med stor bestämdhet att det just är ett pensionat som vi driver och inget annat. Varför är det så viktigt? Jo, jämfört med ett hotell så är pensionatet den lite mer sociala, avslappnade och pratglada lillebrorsan. Gästerna är märkbart nyfikna och ofta lite mer sociala än vad som är brukligt. Alla gillar de det tidlösa och den anda som uttrycks i den evigt fladdrande gardinen i sommarfönstret, sorlet i bersån, det dämpade skramlet från couronnespelet. Vi pratar oss också (testa gärna) heta som kaminer om den vidunderliga naturen som lockat människor till trakten sedan Tycho Brahe och stillheten som lägger sig som ett mjukt täcke över en, om konsten att göra ingenting, om badlivet och alla smultronställen i trakten. Allt sammantaget gör, märker vi, att gästerna kopplar av och känner sig som hemma, på bortaplan. Och det är precis det som är vår passion.

Närodlat

Samarbete

Vi breddar vår service med våra vänner

Mölle är en liten charmig by där många turister vistas året om. Sängplatserna är efterfrågade. Besökarna vill ofta upptäcka naturen och njuta av de lokala produkterna. För att besökarna ska få den bästa upplevelsen krävs det ett gott samarbete mellan aktörerna i byn. Det finns det. Här samarbetar hotellen, fiskaren, guiden, klättraren och matleverantörerna i ett charmigt sammelsurium. Här nedan ser ni några av våra stjärnor som bidrar till en färgstarkare upplevelse i Mölle med omnejd!

 • Alex Charkuteri

  Leverantör av vår bacon m.m.

   

 • Bräcke Ägg

  Härifrån kommer våra goda ägg!

 • Fyren

  Ljuspunkten på Kullaberg

 • Grand Hôtel Mölle

  Hotellet på toppen av Mölle by

 • Holy Smoke

  En bit av Texas mitt i Bräcke

 • Hotell Kullaberg

  Hotell och restaurang i hamnen i Mölle

 • Höganäs Bryggeri

  Microbryggeri mitt i Höganäs

 • Höganäs Saluhall

  Handelsplats och lunchrestaurang mitt i Höganäs

 • Kulla Lamm

  Leverantör av lokalproducerad kvalitetskött

 • Kullamust

  Musteri från Kullabygden

 • Mölle Fiskrökeri

  Vår goda kallrökta lax på frukostbordet kommer härifrån.

 • Mölle Krukmakeri

  Hantverk, bistro och plats för mingel året om i Mölle

 • Naturum

  Infocenter om Kullaberg – uppe vid fyren

 • Specialsportskolan

  Anordnar tumlarsafari, bergsklättring, dykning mm.

 • Mölle Golfklubb

  En makalöst vacker golfbana på Kullaberg

Kunder

Berättar

John

Gästade pensionatet i augusti månad
Hyggeligt og super beliggenhed. Meget fint bed & breakfast.Det er et lille sted, der bortset fra en blind vej ligger direkte ned til vandet med en super udsigt, der er fælles udendørs terrasser som indbyder til at man selv tager en kold flaske med og nyder på en solskinsdag. Atmosfæren meget hyggeligt, værterne har fokus på gæsterne, det ses bl.a ved at morgenmadsbuffet løbende fyldes op så alt er frisk og lækkert. Wifi var ikke optimal men det er nok det eneste negative jeg kan finde. Det værelse vi boede på var uden ejet bad, men havde en håndvask, hvilket er ok prisen taget i betragtning.

Ca en time før check-in fik vi en SMS med info om nøgle, hvornår der var morgenmad og koden til Wifi – meget nemt og præcist. Jeg kommer meget gerne igen.

Mogens

Gäst på pensionatet

Morgenmaden var exceptionelt god. Hotellet meget hyggeligt. Beliggenhed charmerende med flotte omgivelser.

Abigail

Gäst på pensionatet i oktober månad

Strandgården er let at finde, beliggenheden er helt utrolig smuk, værterne er søde, imødekommende og fleksible. Sengen er god, og værelserne hyggelige. Morgenmaden er uovertruffen – buffet med hjemmebagt brød og lokale specialiteter (pølser, pålæg, æg osv).al.

Mette

Gäst på pensionatet i juni månad

Fantastisk beliggenhed og udsigt, sødt personale og hyggelig opholdsstue.