Havet

Home / Att göra / Havet

En ny tavla

Varje dag

Havet är som en oändlig TV-serie, i ett oändligt antal varierade avsnitt. Du kan stå i ett samtal med en infödd Möllebo och prata om allt mellan himmel och jord och plötsligt säger denne och gör en gest ut mot havet: ”Men har du sett, idag är det väl ändå speciellt”.
Som om det var första gången!

En gång var det utkomsten för de flesta, yrkesfiskare som de var och sillen gick till som aldrig förr och stimmen var så stora har det påståtts att när de vände sina blanka sidor mot ytan uppstod ett ljussken som man kallade för ”sillablixtar”. Idag finns Anders kvar som fiskar havskräftor på våren och ål och kvabba på hösten och håller du dig framme så köper du direkt från båten. Fiskarna rodde så småningom ut till Ransvik med badgäster istället för det tjänade de bättre på; deras ekor dignande av dagsturister som i början av nittonhundratalet vallfärdade till Mölle.
De kom mest för gemensamhetsbaden för kvinnor och män vid Ransvik, vilket la grunden till Mölles rykte som ett syndens näste. Det där har väl lugnat ner sig lite men baden är desamma, salta och friska som silver vid just Ransvik, Solviken och Fågelviken och så Dambadet, jodå det kan vara skönt med en egen kupé ibland.
Eller så åker du på tumlarsafari och blir påmind om vårt ansvar som människor och förtrollad när de kommer så nära. Kanske också Ribbåt som är Mölles svar på Formel Ett. Blåser det riktigt rejält så kan du göra surfarna sällskap i hamninloppet, vågorna räcker till alla. Världens mest kända melodi om havet, La Mer, lär ha tagit Charles Trenet endast femton minuter att skriva, det säger en del om hur inspirerande det kan vara.